Alpacawol

Onze Huacaja’s worden elk jaar geschoren, onze Suri’s één keer per twee jaar. Na het scheren hebben we prachtige alpacawol in de kleuren wit, fawn, bruin en zwart.

Alpacawol is duurzaam/slijtvast en heeft een heel hoog thermo-regulerend vermogen ten opzichte van gewone wol: warm in de winter, koel in de zomer. Bovendien bevat de wol van een alpaca geen wolvet (Lanoline) zoals bij schapenwol, daarmee is de wol hypoallergeen. 

Eigenlijk heeft een alpaca geen wol, maar vezels. In de volksmond wordt echter vaak de term wol gebruikt, dus voor het gemak doen wij dat ook. 

Na het scheren wordt de wol geskirt, d.w.z. dat alle stro, hooi, takjes en andere oneffenheden eruit worden gehaald. Daarna kan de wol worden gekaart en gesponnen, zodat er bijvoorbeeld prachtige truien, sjaals, sokken en handschoenen van gemaakt kan worden. 

De kwaliteit van de wol wordt bepaald door de dikte van de individuele vezels, gemeten in mcrons. Hoe lager de micron, hoe fijner de wol en hoe zachter deze zal aanvoelen. Voor de wolverwerking is het echter vaak prettiger om met wat grovere wol te werken. 

U kunt bij High Meadow Farm deze mooie wol kopen, belt u van tevoren even voor een afspraak?